Cum sa ai grija de un caine batran
- Posted by Animăluțul Meu
- 0 Comment(s)
Un caine batran este cu adevarat special, deoarece a trait multe experiente pana la varsta sa si ti-a fost alaturi prin multe momente, atat bune, cat si mai dificile. Totusi, un caine in varsta are un comportament diferit fata de un caine tanar, dar si nevoi ceva mai speciale. Vei observa ca, din pacate, odata cu inaintarea in varsta, un caine isi va pierde din pofta de viata si va face tot mai putina miscare. Chiar si asa, este important sa il ajuti, asa ca vrem sa vorbim astazi despre cum sa iti ai grija de un caine batran.
La ce varsta este considerat un caine a fi batran?
Acest aspect depinde foarte mult de rasa cainelui, genetica, dar si conditiile in care animalul traieste. Cainii de talie mare imbatranesc mai repede decat cei de talie mica si sunt considerati a fi seniori la varsta de 6 sau 7 ani, pe cand cei mici ajung la „maturitate” la 9-10 ani.
Ce schimbari poti observa la un caine senior?
Sunt mai multe schimbari pe care le poti observa la cainele tau, cauzate de procesul de imbatranire, iar printre acestea putem enumera schimbarea culorii blanitei de pe fata, care devine alba, dar si pierderea sau cresterea in greutate. In privinta comportamentului vei putea observa schimbari la modul in care cainele interactioneaza cu alti caini sau oameni, schimbari in privinta apetitului si modului in care bea apa si, fireste, modificari la activitatea sa fizica.
Cum sa iti ajuti cainele batran?
Stim ca nu vrei sa iti vezi cainele imbatranind, dar acesta este un proces perfect natural, care nu poate fi impiedicat, dar care poate fi intampinat in cele mai bune moduri cu putinta. De aceea, vrem sa iti oferim cateva sfaturi pentru a-ti mentine cainele batran mai activ.
- Daca cainele tau sta in casa, incearca sa asezi din loc in loc cate un covoras antiaderent, in special pe suprafetele alunecoase, pentru a impiedica accidentarea patrupedului.
- Ai grija ca unghiile cainelui tau sa fie scurtate, iar blana ingrijita, la fel, pentru a evita ca acesta sa se agate si sa se accidenteze.
- Daca cainele tau se deplaseaza greu, poti amplasa o rampa sau trepte mici, pe care cainele sa le poata folosi pentru a ajunge mai usor intr-o alta incapere sau pentru a urca pe diverse suprafete.
- Asigura-te ca exista mai multe suprafete confortabile, precum culcusuri sau pernute, pe care cainele sa se poata odihni atunci cand are nevoie. Exista chiar si patuturi ortopedice pentru cainii seniori, care ii pot ajuta cu durerile de articulatii.
Consulta medicul veterinar
Nu uita sa te consulti cu medicul veterinar, pentru a te asigura ca ii oferi cainelui tau tot ceea ce are nevoie pentru o viata cat mai usoara. Acesta te poate ajuta cu sfaturi, informatii, diagnostice si planuri de tratament, in cazul in care cainele sufera de o anumita boala sau afectiune.
Ramai alaturi de Animalutul Meu cu orice sfat ai nevoie, pentru o ingrijire cat mai corecta a cainelui tau batran.