Motivul pentru care pisica ta ar putea fi agresiva
- Posted by Animăluțul Meu
- 0 Comment(s)
Agresiunea pisicii poate fi un motiv intemeiat de ingrijorare, daca nu chiar infricosare, in functie de marimea si varsta pisicii implicate. O forma comuna de agresivitate la feline este motivata de o relatie nesanatoasa cu mancarea. Deoarece hrana este necesara pentru supravietuire, ea poate deveni cu usurinta o sursa de cearta si poate transforma pisicuta ta afectuoasa intr-un animal de companie de nerecunoscut si amenintator. Este posibil sa fi observat agresivitatea fara sa-ti dai seama neaparat de ceea ce vedeai.
Semne de agresiune alimentara pentru feline
Cum stii daca agresivitatea pisicii tale este legata de mancare? Un semn incontestabil este atunci cand pisica ta incepe sa actioneze agresiv chiar inainte de masa sau pe tot parcursul acesteia, in special atunci cand vine vorba de pisici mai slabe sau cu nevoi speciale. De asemenea, pot exista semne subtile care au fost „in lucru” de ceva timp fara a fi recunoscute ca fiind o forma specifica de agresiune alimentara.
Comportamentul tipic agresiv alimentar poate include si:
Pazirea bolului cu mancare
Pazirea incaperii in care se afla bolul alimentar
Impingerea altor feline din familie de la feluri de mancare intr-un mod agresiv
Schimbarea bolurilor cu mancare sau deplasarea inainte si inapoi intre bolurile cu mancare este o alta tactica intalnita frecvent.
Cererea constanta de hrana
Saritul pe masa pentru a-ti fura mancarea
„Furatul” mancarii din camara si cotrobaitul prin ambalaje sau cautarea de hrana in gunoi
Sasait, lovituri, marait sau batut din coada atunci cand mancarea este aproape de servire sau in timpul mesei.
Cauze comune ale agresiunii alimentare la feline
Un declansator ar putea fi daca iti hranesti pisica doar o data pe zi. Este important sa ne amintim ca pisicile salbatice sau felinele din salbaticie pot manca intre noua si douazeci de mese mici zilnic. Ei vor vana si vor prada pasari si rozatoare. Deci, daca oferiti doar o singura hrana zilnica, pisica dvs. poate decide ca hrana trebuie protejata cu orice pret pentru o masa mai tarziu. Ei pot interpreta, de asemenea, indepartarea unui fel de mancare ca fiind amenintatoare.
Vanatoarea si, in consecinta, mancatul, sunt practicate de feline in singuratate. Spre deosebire de canini sau lupi care vaneaza in haite, pisicile sunt pratatori singuri. Mancatul cu alte pisici din familie sau cu animale de companie poate fi perceput de acestea ca o provocare.
Pisicile noi introduse in gospodariile cu mai multe pisici sau pisicile de familie care isi gasesc brusc lumea perturbata de prezenta unei noi feline pot utiliza un comportament teritorial defensiv, care include apararea resurselor precum hrana.
Daca pisica dvs. devine din senin agresiva cu hrana, consultati medicul veterinar inainte de a lua in considerare alte posibile motive.
Cum gestionez agresivitatea alimentara a pisicii mele?
Exista cateva modalitati simple de a lucra la imbunatatirea comportamentului pisicii tale, dar va trebui sa fii rabdator, consecvent si dedicat rezolvarii problemei. Felinele agresive sunt o provocare.
Urmatorii pasi ar trebui sa contribuie semnificativ la reducerea sau eliminarea agresiunii alimentare feline:
Incepeti prin a vizita medicul veterinar pentru a elimina posibilitatea unei probleme de sanatate subiacente.
Practicati „hranirea gratuita”, astfel incat pisica dvs. sa stie ca mancarea este si va fi intotdeauna disponibila. Daca aceasta nu este o optiune viabila din cauza obezitatii sau a altor probleme de sanatate, gestionati mesele astfel incat sa oferiti cel putin cinci pana la sase portii mai mici pe parcursul zilei pentru a reproduce comportamentul natural al speciilor lor in salbaticie.
Daca aveti de-a face cu o agresiune alimentara intr-o gospodarie cu mai multe pisici, strategia evidenta va fi sa va hraniti pisicile separat in timpul mesei.
Daca hraniti cu hrana umeda, folositi intotdeauna vase separate, cate una pentru fiecare pisica, amplasate la distanta una de cealalta si supravegheati masa.
Hrana si apa ar trebui sa fie amplasate separat si pozitionate astfel incat sa permita pisicii dvs. o imagine ampla a zonei inconjuratoare. Felinele din salbaticie aleg intotdeauna sa manance si sa bea din locatii unde pot vedea si sa fie in garda impotriva altor pradatori.
Pozitiile de hranire pot fi schimbate adesea pentru a imita vanatoarea si a stimula miscarea.
Speram ca sfaturile noastre va vor ajuta in imbunatatirea relatiei cu prietenul dumneavoastra patruped! In cazul in care intampinati probleme comportamentale, de santate sau aveti alte ingrijorari va asteptam oricand la cele doua locatii Animalutul Meu din Podul de Fier si Podu Ros. Pentru a asigura o alimentatie diversificata care sa ofere toate proteinele necesare patrupedului dvs. consultati sectiunea noastra de produse!