Cele 5 motive pentru care cainele tau ar putea fi agresiv
- Posted by Animăluțul Meu
- 0 Comment(s)
Indiferent daca este indreptat catre dumneavoastra sau catre un alt membru al familiei, un strain sau un alt animal, un caine agresiv nu numai ca poate fi foarte infricosator, dar poate duce si la ranire sau la actiuni legale. Desi poate parea ca patrupedul tau musca sau arata alte comportamente agresive din senin, majoritatea cainilor manifesta un comportament agresiv datorita unuia sau mai multor dintre cele cinci motive de baza: cainele tau este bolnav, speriat, posesiv, arata dominanta sau e frustrat.
De ce cainii arata agresivitate?
A sti de ce cainele tau actioneaza agresiv este esential pentru a descoperi cel mai bun plan pentru a opri acest comportament. In primul rand, totusi, ajuta sa cunoastem semnele agresiunii canine, deoarece putini caini musca fara a manifesta mai intai comportamente care sa anticipeze un atac.
Un caine care manifesta agresivitate poate:
Sta nemiscat si are o postura rigida
Face contact vizual direct si il mentine
Isi aplatizeaza urechile pe cap
Maraie sau latra pe un ton amenintator
Isi indoaie buzele pentru a expune dintii
In functie de cauza si intensitatea stimulului care provoaca agresiunea, un caine ar putea progresa prin toate aceste comportamente sau poate doar sa emita un avertisment prin marait, afisand o postura agresiva corpului sau expunand dintii fara a progresa la o muscatura reala.
Boala si ranile
Durerea este o cauza deosebit de frecventa a agresiunii la caini. Atunci cand agresiunea e brusca, patrupedul poate avea o rana sau o boala care cauzeaza disconfort major si stres. Unele cauze posibile ale durerii includ artrita, fracturile osoase, leziunile interne, diverse tumori si laceratiile.
Alte boli pot afecta creierul cainelui tau, ducand la o agresiune aparent nerezonabila. Afectiuni precum disfunctia cognitiva si bolile creierului sau tumorile pot provoca declansarea agresiunii. Aceste probleme sunt mai probabil sa apara la cainii mai in varsta, dar sunt regasite si la patrupezi mai tineri.
Atunci cand patrupedul dumneavoastra prezinta o agresivitate brusca, inexplicabila, este cel mai recomandat sa discutati cu medicul veterinar inainte de a incerca sa o abordati ca pe o problema de comportament. Specialistii nostri va asteapta intotdeauna pentru un consult care sa determine cauzele oricarei probleme intampinate!
Frica
Un caine fricos poate dezvolta cu usurinta un comportament agresiv. Majoritatea cainilor manifesta un comportament agresiv doar daca simt ca sunt in pericol din care nu pot scapa si simt nevoia sa se apere. De exemplu, acest lucru se poate intampla daca un caine este incoltit fara iesire sau daca o mana ridicata deasupra capului inseamna pentru el ca va fi lovit.
Pentru cainii adoptati, in special, orice informatie pe care o puteti obtine de la organizatia in care ati adoptat cainele va poate ajuta sa determinati cel mai bun mod de a gestiona situatia. Este posibil ca patrupedul sa fi fost abuzat, neglijat, sa fi experimentat un eveniment traumatizant sau sa nu fi fost socializat corespunzator ca un catel.
Posesivitatea
Agresivitatea in posesie, sau pazirea obiectelor apare atunci cand un caine este posesiv cu ceva. Adesea se manifesta fata de: mancare, jucarii sau alt obiect de valoare. Un caine care manifesta agresivitate prin posesie poate marai daca cineva se apropie de bolul lui cu mancare sau se apropie prea mult atunci cand mesteca o jucarie preferata. Gradul de agresivitate poate varia de la un caine la altul si intre obiecte.
Stabilirea dominantei
Cainii se comporta uneori agresiv pentru a-si stabili dominanta. Acest lucru este adesea indreptat catre alti caini, dar se poate manifesta si fata de oameni.
Este important sa intelegi ca dominatia este un comportament, nu o trasatura de personalitate. Cainii nu sunt dominanti sau supusi „prin natura”. Unii pot avea tendinte catre un comportament sau altul, dar acest lucru este determinat de obicei de circumstante.
Cainii care manifesta un comportament dominant simt ca trebuie sa demonstreze ca sunt stapani pe o situatie. Maraitul sau muscatura apar atunci cand simt ca pozitia lor este contestata.
Frustrarea
Agresiunea care este cauzata de frustrare este adesea denumita agresiune redirectionata sau frustrare de bariera. Apare atunci cand un caine este frustrat ca nu poate ajunge la ceva si isi elimina frustrarea intr-un alt mod. Acest tip de agresiune este frecvent intalnit la cainii care petrec mult timp legati, retinuti in lesa sau dupa un gard.
Speram ca sfaturile noastre va vor ajuta in imbunatatirea relatiei cu prietenul dumneavoastra patruped! In cazul in care intampinati probleme comportamentale, de santate sau aveti alte ingrijorari va asteptam oricand la cele doua locatii Animalutul Meu din Podul de Fier si Podu Ros. Pentru a asigura o alimentatie diversificata care sa ofere toate proteinele necesare patrupedului dvs. consultati sectiunea noastra de produse!